Tiem, kurus mīlat
Mīkla vaniļas sirsniņām
Klasiski maigi un vienkārši cepumi ar labu sviesta garšu.
Mīkla ingvera sirsniņām
Aromātiski ingvera cepumi ar asu un siltu ingvera garšu.
Mīkla šokolādes sirsniņām
Kraukšķīgi šokolādes cepumi ar intensīvu un bagātīgu kakao garšu.
Ieteikumi un iedvesma
Izmanto olas baltumu, lai iegūtu spīdīgu glazūru
Piparkūkām vispiemērotākā ir glazūra ar olas baltumu - tā piešķir spīdīgu virsmu, izžūst ātrāk nekā ūdens bāzes glazūra un ir cietāka. Lai nodrošinātu drošību un izturību, labāk izvēlies pasterizētu olbaltumu. Glazūras pagatavošanai ir nepieciešams aptuveni 1 olas baltums un 150 g Dansukker pūdercukura. Sastāvdaļas liek bļodā un sakuļ gaisīgā masā. Jo vairāk puto, jo biezāka kļūst konsistence.
Izmanto atšķirīgu glazūras konsistenci
Variējot ar glazūras konsistenci, var izveidot biezāku glazūru apmalēm un detaļām, bet šķidrāku glazūru izmanto lielāku laukumu aizpildīšanai. Tās biezumu var mainīt ar pūdercukura daudzumu. Lai iegūtu biezāku konsistenci, pievieno vairāk pūdercukura.
Iekrāso glazūru ar dabīgām vai gatavām pārtikas krāsām
Gatavās pārtikas krāsas ir koncentrētas un rada spilgtus toņus, izmantojot vien pilienu krāsas. Ja vēlies sagatavot vairāku toņu glazūras, pirms krāsas pievienošanas sadali glazūru mazās porcijās.
Eksperimentē ar dabīgām krāsvielām
Piemēram, biešu sulu vajadzēs apmēram 1–2 ēdamkarotes, bet kurkumas – vien tikai šķipsniņu, lai izveidotu dažādus toņus.
Pievieno glazūrai aromātu
Papildini glazūru, piemēram, ar vaniļas esenci, citronu, laimu, apelsīnu vai 1–2 ēdamkarotes kakao.
Dekorē ar tūtiņu
Lai izveidotu smalkas detaļas, izmanto dekorēšanas tūtiņu, konditorejas šprici vai papīra vai plastikas maisiņu. Vispirms piepildi tūtiņu ar glazūru, un tikai tad nogriez stūrīti – vispirms pavisam maziņu, tad pielāgo to atbilstoši plānotajam dekoram.
Dekoram izmanto koka irbulīšus
Izmanto mazus koka iesmiņus vai irbulīšus, lai precīzi sadalītu glazūru vai zīmētu un veidotu nelielas detaļas un rakstus glazūrā vai ar to.
Veido skaistus rakstus ar trafaretiem
Izgriez no papīra ornamentu trafaretus, ar kuru palīdzību uzzīmēt vai ar pūdercukuru pārkaisīt pāri Ziemassvētku kūkai.
Cukura un mirdzumu rotājumi
Veido svētku dekorus ar cukura pērlītēm, ēdamiem spīdumiem, zvaigznītēm vai sniegpārslām.
Radoši rotājumi
Dekoram var izmantot sasmalcinātus riekstus, žāvētus augļus vai ēdamus garšaugus, piemēram, rozmarīnu vai timiānu. Vari izveidot nelielas figūriņas no zefīriņiem, piemēram, elfus, ziemeļbriežus vai citas Ziemassvētku figūriņas
Uzglabāšanas padomi
Kad glazūra ir nožuvusi, gatavos cepumus uzglabā cieši noslēgtā, mitrumu necaurlaidīgā traukā. Ja piparkūkas jāliek vienu virs otras, starp kārtām liek cepamo papīru, lai glazūra neapbružātos.
Derīguma termiņš
Ja cepumi ir paredzēti tikai dekorēšanai, tie var kalpot ļoti ilgi. Ja tos paredzēts ēst, derīguma termiņš, tos pareizi uzglabājot, ir aptuveni nedēļa.
Ēdamie eglīšu rotājumi
Jūs varat arī izgatavot Ziemassvētku sirsniņas dekorēšanai uz Ziemassvētku eglītes, logiem vai zariem. Nepieciešams tikai caurums auklai vai lentei. Pirms sirsniņu cepšanas neaizmirsti izspiest caurumiņu!
Radošas idejas dāvanām
Pašdarinātas un personīgi dekorētas Ziemassvētku sirsniņas ir fantastiska ideja dāvanai. Izrotājiet tās un skaisti iesaiņojiet kā dāvanas ģimenei un draugiem.
Dansukker — daļa no Ziemassvētkiem
Baltijas valstu cukuru ražo jau vairāk nekā 100 gadus. Jau vairākus gadus pēc ES cukura reformas noslēgšanās Latvijā atkal atjaunojusies cukurbiešu audzēšana. Mēs esam lepni un priecīgi ražot cukuru no Latvijā audzētām cukurbietēm. Tās no Zemgales laukiem nogādā mūsu Ķēdaiņu rūpnīcā, kur tās tiek pārstrādātas tīrā un dabīgā saldumā.