Ilgtspējīga audzēšana un ražošana

Cukurbietes ir videi draudzīga kultūra. Cukura ekstrakcijas laikā ūdens bietēs tiek pārstrādāts un no cukurbietēm pāri palikušais, piemēram, biešu mīkstums un melase, tiek pārvērsts vērtīgā dzīvnieku barībā. Mūsu Fairtrade sertificētie niedru cukura produkti nāk no Dienvidamerikas un Āfrikas.

Barība no augsnes, enerģija no saules

Ar savām garajām saknēm, kas var iestiepties zemē pat divu metru dziļumā, cukurbietes efektīvi izmanto augsnē esošās barības vielas. Tas samazina nepieciešamību pēc mēslošanas. Cukurbiešu lakstus var salīdzināt ar saules kolektoru, kas pārvērš saules enerģiju cukurā.

Cukurbietes ir arī efektīvs lauksaimniecības zemes kopšanas veids. Bietes audze augsekā, un tās turpina augt rudenī pēc citu kultūru novākšanas. Cukurbiešu audzēšana laukā, ko citkārt izmanto labībai, ir dabisks veids, kā samazināt nezāļu daudzumu un novērst augu slimības.

Tiek izmantota visa biete

Cukurbietes satur apmēram 16 % cukura, bet, tāpat kā daudziem citiem kultūraugiem, tām ir arī augsts ūdens saturs - aptuveni 75 %. Cukura ekstrakcijas laikā nepieciešams daudz ūdens, tāpēc mēs izmantojam ūdeni, kas atrodas cukurbietēs. Atkārtoti izmantojot cukurbietēs esošo ūdeni līdz 20 reizēm, mūsu ražošana ir 90 % pašpietiekama attiecībā uz ūdens patēriņu.

Kad cukurs ir ekstrahēts no cukurbietēm, iegūstam šķiedrvielām bagātu biešu masu, kuru pēc žāvēšanas un presēšanas izmanto daudzveidīgā dzīvnieku barībā. Melase ir viskozs sīrups, kas paliek ražošanas pēdējā posmā, kad veidojas tīrie cukura kristāli. Melasi izmanto kā garšīgu un enerģētiski bagātu barību govīm un zirgiem.

Vairāk par mūsu darbu ilgtspējības jomā var atrast vietnē www.nordzucker.com/en/nordzucker-together-sustainable

KRAV un Fairtrade etiķetes

Pretēji vairākuma viedoklim, cukurbietēs un cukurniedrēs esošais cukurs neatšķiras, un abas kultūras dod identisku galaproduktu. (Savukārt tā sauktā jēlcukura ražošanā saglabājas cukurniedru sulas atlikumi kas piešķir jēlcukuram brūno krāsu).

Mūsu bioloģiskie cukura produkti no mūsu parastajiem produktiem atšķiras pēc izmantotās audzēšanas metodes. Ar bioloģisko audzēšanu augsne iegūst barības vielas no dabīgā mēslojuma, un visa nezāļu kontrole tiek veikta manuāli. Pašlaik bioloģisko cukurbiešu ražošana tiek attīstīta Dānijā, Vācijā un Lietuvā. Šobrīd Skandināvijas tirgum piedāvājam no Zviedrijā un Dānijā ekoloģiski audzētām cukurbietēm ražotu balto cukuru, pūdercukuru un Farīna cukuru, kā arī ekoloģisko ievārījuma cukuru un dzidro sīrupu, kas ražots no Eiropā ekoloģiski audzētām cukurbietēm. Savukārt ekoloģiskā brūnā cukura produkti tiek ražoti no Dienvidamerikā ekoloģiski audzētām cukurniedrēm. 

Dansukker klāstā ir arī Fairtrade marķēti cukura produkti no Paragvajas un Maurīcijas kultūraugiem. Pērkot Fairtrade produktus, jūs sniedzat ieguldījumu labāku darba apstākļu un drošāku sociālo apstākļu radīšanā ražotājiem un darbiniekiem pasaules nabadzīgākajās daļās.

Lasiet vairāk par Fairtrade marķējuma cukura ražošana.