Vairāk nekā tikai saldums
Salds kā cukurs - tas ir izplatīts izteiciens, un cukurs tiešām piešķir saldumu. Taču papildus tā tīram, dabiskam saldumam cukuram piemīt arī vairākas citas svarīgas īpašības, kas palīdz gatavot gudrāk.
Ievārījumi un želejas
Cukurs uzlabo augļu un ogu garšu un piešķir jūsu mājās gatavotajām marmelādēm, ievārījumiem un želejām patīkamu saldumu. Cukuram pievienojot pektīnu un augļskābes, tas želē un piešķir ievārījumiem un želejām pareizo tekstūru.
Pateicoties cukura spējai saistīt ūdeni, tas darbojas kā dabisks konservants. Mikroorganismi, kas izraisa pārtikas sabojāšanos, var dzīvot tikai brīvā ūdenī. Cukurs palīdz arī saglabāt augļu un ogu dabiskās krāsas.
Cukurs ietekmē
• Saldumu
• Garšu un aromātu
• Tekstūru
• Īpašību saglabāšanu
• Krāsu
Sula
Sulas vārīšana ir lielisks veids, kā pagarināt vasaru. Šajā ziņā cukuram ir vairākas svarīgas funkcijas. Cukurs uzlabo augļu un ogu garšu un pievieno saldumu, lai līdzsvarotu to svaigumu.
Cukurs ir arī dabisks veids, kā uzlabot sulas īpašību noturību. Cukurs saista sastāvdaļās esošo ūdeni, tādējādi novēršot mikroorganismu vairošanos. Turklāt cukurs ļauj jūsu mājās gatavotajai sulai ilgāk saglabāt savu krāsu.
Cukurs ietekmē
• Saldumu
• Garšu un aromātu
• Īpašību saglabāšanu
• Krāsu
Maize, kūkas un konditorejas izstrādājumi
Tiem, kam patīk cept, cukurs ir svarīga virtuves sastāvdaļa. Cukurs piešķir aromātu, taču tam ir arī izšķiroša nozīme attiecībā uz tekstūru, apjomu un īpašību saglabāšanu.
Ja cepat maizi, jūs zināt, ka raugam ir nepieciešams cukurs. Rūgšanas procesā veidojas ogļskābā gāze, kas liek mīklai uzbriest, lai maize kļūtu mitrāka un gaisīgāka. Atkarībā no izmantotā cukura vai sīrupa daudzuma galaproduktā tas var arī nebūt saglabājies, jo raugs to būs pārstrādājis.
Konditorejas izstrādājumos un mitrās kūkās cukurs darbojas kā mīklas saistviela, piešķirot gala produktam apjomu. Pateicoties cukura spējai saistīt ūdeni, uzlabojas arī uzglabāšanas īpašības. Cukura karsēšanas rezultātā cepumi un garoza iegūst kraukšķīgumu un krāsu.
Cukurs ietekmē
• Saldumu
• Garšu un aromātu
• Tilpumu
• Tekstūru
• Apjoma īpašībām
• Īpašību saglabāšanu
• Krāsu
Saldējums
Jo augstāka ir cukura koncentrācija, jo zemāka sasalšanas temperatūra. Tā ir priekšrocība, ko iegūsit, gatavojot saldējumu un citus saldētus desertus, kur cukurs novērš lielu ledus kristālu veidošanos un piešķir saldējumam gludu un krēmīgu konsistenci. Un, protams, cukurs piešķir arī saldumu, vienlaikus uzlabojot citas saldējuma garšas, piemēram, izceļot vaniļas sēkliņas, augļus vai ogas.
Cukurs ietekmē
• Saldumu
• Garšu un aromātu
• Sasalšanas temperatūru