Ievārījums:
jautājumi un atbildes

Šeit atradīsiet atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par ievārījuma gatavošanu.

Ievārījums ir pārāk šķidrs. Ko darīt?

Visticamāk, izmantojāt augļus ar zemu pektīna saturu vai arī pievienojāt pārāk maz cukura. Pāris minūtes pavāriet ievārījumu uz lielas uguns, lai liekais šķidrums iztvaiko, vai arī pievienojiet papildus mazliet tīra pektīna, ko var iegādāties specializētajos veikalos, un pārvāriet ievārījumu, sekojot instrukcijām uz iepakojuma.

Ievārījums ir pārāk biezs. Ko darīt?

Ja ievārījums ir sanācis pārāk biezs, atšķaidiet to ar nelielu ūdens daudzumu un vēlreiz uzvāriet.

Kā lai iegūst pareizo ievārījuma konsistenci?

Lai pārbaudītu ievārījuma konsistenci, izmantojiet iepriekš ledusskapī atdzesētu šķīvīti. Kad ievārījums uzvārīts, uzlieciet mazliet ievārījuma uz šķīvīša un ievietojiet to ledusskapī. Kad ievārījums atdzisis, ar karoti pārbaudiet tā konsistenci. Ja konsistence apmierina, lejiet ievārījumu burkās un aizvākojiet.

Kāpēc augļi uzpeld?

Augļi un ogas satur gaisu, kuram vārīšanās laikā ir jāiztvaiko.
Ko darīt: Ļaujiet ievārījumam katlā atdzist 15 minūtes. Ik pa brīdim apmaisiet, lai augļu blīvums izlīdzinātos vienmērīgi. Dzesējot burciņās iepildīto ievārījumu, varat tās ik pa laikam apgriezt otrādi.

Kāpēc sīrups/ievārījums ir sarūdzis?

Tā notiek, ja ievārījumam pievienots pārāk maz cukura, ja burciņas nav labi izmazgātas un izkarsētas, ja ievārījumu neuzglabā vēsumā, vai arī, ja kāds no augļiem ir bijis bojāts. Gatavojot vienmēr rūpīgi nomazgājiet un pāršķirojiet augļus un ogas. Viena sabojājusies oga var sabojāt visu ievārījumu. Rūgšanu var izraisīt arī slikti mazgātas burkas vai pudeles, kā arī nepietiekama putu nosmelšana.

Kāpēc sīrups/ievārījums ir sapelējis?

Ievārījumam ir pievienots pārāk maz cukura vai pievienoti sapelējuši, bojāti vai netīri augļi. Pelējums rodas arī no slikti sterilizētām burkām vai arī no ievārījuma uzglabāšanas siltos un mitros apstākļos. Kad ievārījums vai marmelāde ir gatava, ir svarīgi, lai tā nekavējoties tiktu sapildīta burkās līdz pašai augšai. Nelietojiet uzturā sabojājušos konservus, jo tie var saturēt toksīnus.

Kāpēc sīrups ir pārvērties želejā?

Sīrupa gatavošanai ir tikušas izmantotas negatavas ogas. Tās satur vairāk pektīna, nekā gatavas, tāpēc sīrups zabiezējis. Ja sīrups saželējis, novietojiet pudeles siltumā, līdz sīrups izšķīdis. Tad pārvāriet sīrupu, ņemot 300-400 ml ūdens uz litru sīrupa, un pievienojiet 1 gramu konservanta uz katru litru gatavā sīrupa.

Vai var izmantot ievārījuma cukuru, lai pagatavotu ābolu biezeni?

Nē, jo biezeņa vietā sanāks stingrs ābolu ievārījums. Ābolu biezeņa pagatavošanai vislabāk derēs parastais baltais cukurbiešu cukurs.

Vai var izmantot ievārījuma cukuru nevārāmam ievārījumam?

Nē, jo ievārījuma cukuram ir jāvārās vismaz 2 minūtes, lai pektīns varētu sākt sabiezēt.

Receptē rakstīts, ka ogas kārtām jāapber ar cukuru un jāatstāj uz nakti. Vai var izmantot ievārījuma cukuru?

Jā. Ievārījuma cukuru var lietot arī daudzās ievārījuma receptēs, kur ir ieteikts parastais baltais cukurs.

Receptē rakstīts, ka ogas un ūdeni jāvāra noteiktu minūšu skaitu pirms cukura pievienošanas. Vai tas attiecas arī uz ievārījuma cukuru?

Jā. Šajā gadījumā starp ievārījuma un parasto balto cukuru nav atšķirības.

Ievārījuma cukuram ir beidzies derīguma termiņš. Vai es joprojām varu to lietot?

Tas ir atkarīgs no tā, cik vecs ir ievārījuma cukurs. To drīkst izmantot gadu pēc realizācijas termiņa beigām, bet ne ilgāk. Mēs nevaram garantēt, ka konservanti būs joprojām aktīvi, tāpēc ievārījumu būs jāuzglabā ledusskapī vai pagrabā. Laika gaitā pektīns arī var būt sabojājies, tāpēc tas var ietekmēt ievārījuma konsistenci.

Ievārījuma cukurā ir brūni graudiņi. Kas tie ir?

Brūni graudiņi rodas, ja ievārījuma cukurs ir uzglabāts pārāk ilgi. Tie rodas no citronskābes un cukura reakcijas, bet par to nav jāsatraucas. Tie nemaina ievārījuma cukura īpašības un neparādās gatavajā ievārījumā.

Uzglabāšana

Ievārījumu, kurš pagatavots ar Dansukker ievārījuma cukuru, var uzglabāt normālā istabas temperatūrā vismaz gadu. Tomēr tā krāsa un garša labāk saglabājas, ja ievārījumu uzglabā tumšā, vēsā vietā. Ievārījums bez konservantiem vai nevārītais ievārījums jāuzglabā saldētavā.

Higiēna

Higiēna ir galvenais ievārījuma uzglabāšanas termiņa faktors. Burciņas un vākus pirms lietošanas rūpīgi jānomazgā un izkarsē, vārot verdošā ūdenī. Piepildiet burkas līdz augšai un nekavējoties aizskrūvējiet vākus. Pirms liešanas burkās ievārījumam vienmēr nosmeliet putas, jo tajās atrodas mikroorganismi, kas var izraisīt pelējumu. Ievārījumam jāizmanto tikai augstas kvalitātes svaigi augļi un ogas. Viena sabojājusies oga var samazināt visa ievārījuma uzglabāšanas laiku.

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Piparkūku siltumnīca

Piparkūkas

Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.

Karstvīna sours

Ielūdz uz karstvīna svētkiem

Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.

Ziemassvētku zvaigzne

Konditorejas izstrādājumi adventes laikam

Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.

Ziemassvētku saldumi

Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.

Saldās Ziemassvētku dāvanas

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?

Ziemassvētku kūkas

Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.