Zviedru tradicionālās gavēņa kūciņas Semla

Atzīme (6 gab)

Sastāvdaļas

25 g svaiga rauga
250 ml piena
1 ola
100 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
100 g sviesta istabas temperatūrā
0,5 tējkarotes sāls
1 tējkarote malta kardamona
660 g kviešu miltu

Apsmērēšanai
1 ola

Pildījumam
100 g maltu mandeļu
30 g Dansukker Nerafinētā cukurniedru cukura
100 ml saldā krējuma
1 apelsīna miziņa

3 glāzes putukrējuma

Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs

Instrukcijas

Zviedrijā pirms gavēņa tradicionāli cep Semla jeb gavēņa kūciņas. Tās ir mīkstas rauga bulciņas ar mandeļu masas un putukrējuma pildījumu. Kardamons papildina maizītes garšu, bet apelsīna miziņa atsvaidzinās pildījumu.

Sadrupinātu raugu izšķīdina siltā pienā. Pievieno olas, cukuru, sakapātu sviestu, sāli, kardamonu un izsijātus miltus. Mīklu mīca, līdz tā vijīga un spoža – 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā. Pārklāj ar tīru dvieli un novieto siltumā uz 30-40 minūtēm, līdz mīklas apjoms dubultojies.

Mīklu izliek uz iemiltotas virsmas, viegli atspaida un sadala 16 vienādos gabalos. Izveido akurātas bumbiņas un izretina tās uz cepešplāts, kas apklāta ar cepampapīru. Paplāti novieto siltumā un ļauj vēlreiz uzrūgt, līdz bulciņu apjoms divkāršojies.

Cepeškrāsni noregulē uz 250 °C. Maizītes apsmērē ar sakultu olu un cep cepeškrāsns vidējā daļā 3-4 minūtes. Atdzesē.

Katrai maizītei ar asu nazi nogriež “vāciņu”, izgrebj mazliet mīkstuma, sadrupina to un samaisa ar mandelēm, cukuru, krējumu un rīvētu apelsīna miziņu.

Saputo putukrējumu.

Bulciņas piepilda ar drupaču-mandeļu masu. Putukrējumu caur dekorēšanas tūtiņu izspiež pāri pildījumam. Pārliek ar vāciņu. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Padoms!
Pildījumu var gatavot arī no gatavas marcipāna masas, samaisot to ar bulciņas drupačām un rīvētu apelsīna miziņu.

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Piparkūku siltumnīca

Piparkūkas

Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.

Karstvīna sours

Ielūdz uz karstvīna svētkiem

Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.

Ziemassvētku zvaigzne

Konditorejas izstrādājumi adventes laikam

Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.

Ziemassvētku saldumi

Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.

Saldās Ziemassvētku dāvanas

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?

Ziemassvētku kūkas

Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.