Sastāvdaļas
Biskvītam
185 g kviešu miltu
40 g kukurūzas cietes
100 g Dansukker cukurbiešu ekoloģiskā cukura
2 tējkarotes (7 g) cepamā pulvera
1/2 tējkarotes (3 g) sodas
1 tējkarote (10 g) ābolu etiķa
šķipsniņa sāls
5 g vaniļas cukura
240 ml sojas piena dzēriena
50 ml neitrālas eļļas (piemēram, rapšu)
Pralinē pastai
380 g lazdu riekstu
250 g Dansukker cukurbiešu ekoloģiskā cukura
60 g ūdens
Krēmam
225 ml sojas piena dzēriena (vai kāda cita alternatīva piena dzēriena)
25 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
3 g vaniļas cukura
20 g kakao sviesta
55 g pralinē pastas
10 g kukurūzas cietes
Instrukcijas
Cepeškrāsni noregulē uz 180 ºC temperatūru.
Pagatavo biskvītu. Bļodā sajauc etiķi kopā ar 180 ml alternatīvā piena dzēriena, samaisa un atstāj malā uz 5 minūtēm. Tikmēr atsevišķā bļodā sasver miltus, cieti, cukuru, sodu, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un sāli. Samaisa. Pie etiķa un piena dzēriena masas pievieno eļļu un atlikušos 60 ml sojas piena. Samaisa un savieno kopā ar miltiem.
Uz cepamās pannas izklāj cepamo papīru un vienmērīgi izklāj mīklu. Cep cepeškrāsnī 20 minūtes. Biskvītu izņem no krāsns, noņem no papīra, izklāj uz tīra, sausa dvieļa un sarullē. Atdzesē istabas temperatūrā.
Pagatavo pralinē pastu. Lazdu riekstus apgrauzdē cepeškrāsnī 8 minūtes. Riekstus izņem no krāsns, nedaudz atdzesē un ar rokām paberzē, lai nolobās atlēkušās miziņas. Lielā katlā liek cukuru, tad ūdeni un uzkarsē līdz 116 ºC temperatūrai.
Tikmēr pannu, uz kuras pēc tam izbērs gatavos riekstus, izklāj ar cepamo papīru. Kad temperatūra sasniegusi 116 ºC, pievieno lazdu riekstus un samazina uguni. Ar koka karoti turpina maisīt, līdz cukurs apkārt katram riekstam izveidojies par spīdīgu un gaišu karameli. Kad rieksti ir spīdīgi, uzreiz tos noņem no uguns un izber uz iepriekš sagatavotās pannas. Atdzesē.
Kad rieksti atdzisuši, tos vairākās daļās liek krūzes blenderī un blendē, līdz izveidojusies viendabīga masa. Daļu riekstu sablendē smalkās drupačās un saglabā dekorēšanai.
Pagatavo riekstu krēmu. Katliņā lej piena dzērienu, muskovado un vaniļas cukuru, pralinē pastu, kukurūzas cieti un tikai uzsilda, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pie masas pievieno kakao sviestu un izmaisa. Noņem no uguns un ļauj atdzist istabas temperatūrā.
Kad visas sastāvdaļas atdzisušas, veido ruleti. Vispirms uz biskvīta vienmērīgi izsmērē pralinē pastu, tad to pārklāj ar krēmu un sarullē. Atstāj 2 ēdamkarotes krēma, ar ko apsmērēt ārpusi. Novieto ledusskapī līdz rītam. Nākamajā dienā ruleti apsmērē ar krēmu un pārkaisa ar pralinē riekstiem.
Autors: Linda Brensone
Stils: Zane Tilaka
Foto: Kristīne Sisejeva
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?
Piparkūkas
Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.
Ielūdz uz karstvīna svētkiem
Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.
Konditorejas izstrādājumi adventes laikam
Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.
Ziemassvētku saldumi
Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.
Saldās Ziemassvētku dāvanas
Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?
Ziemassvētku kūkas
Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.