Sastāvdaļas
Rabarberu-plūškoka ievārījums
250 g rabarberu
100 ml plūškoka sīrupa
125 g Dansukker ievārījuma cukura
Muss
50 ml ūdens
250 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
4–5 (135 g) olu baltumu
5 želatīna sloksnītes
500 g aveņu (250 g biezeņa)
150 ml saldā krējuma putošanai
100 ml skābā krējuma
Pamatne
4 olas
170 g Dansukker smalkā cukura
5 g cepamā pulvera
80 g kartupeļu cietes
60 g kviešu miltu
Bezē krēms
8 (220 g) olas baltumi
200 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
340 g sviesta istabas temperatūrā
3 g vaniļas cukura
Instrukcijas
Ievārījumu un musu pagatavo dienu iepriekš. Sāk ar ievārījuma gatavošanu. Rabarberus noskalo, nomizo, sadala gabaliņos un kopā ar pārējām sastāvdaļām uzvāra. Turpina vārīt 7-8 minūtes. Nosmeļ putas. Ja vēlas, ievārījumu var sablenderēt. Pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko un novieto uzglabāšanai vēsumā.
Pagatavo musu. Ūdeni ar cukuru uzkarsē līdz 121 °C. Olu baltumus viegli sakuļ (noregulējot putotāja ātrumu uz nelieliem apgriezieniem). Kad cukura šķīduma temperatūra sasniedz 115 °C, putotāja ātrumu palielina. Kad cukura šķīdums sasniedzis nepieciešamo temperatūru, putošanas ātrumu atkal nedaudz samazina un cukura šķīdumu ļoti tievā strūkliņā lēnām lej olu putās, nepārtraucot putošanu. Turpina putot, līdz masa atdzisusi.
Želatīna sloksnītes 10 minūtes uzbriedina aukstā ūdenī. Avenes sablenderē un izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. Nedaudz biezeņa ielej katliņā, uzsilda un izšķīdina tajā želatīnu. Pievieno arī atlikušo biezeņa daļu. Atdzesē.
Biezenī iecilā bezē masu, pēc tam arī putukrējumu un skābo krējumu. Nelielu krēma daļu salej mazos trauciņos, lai izveidotu dekora formas, bet pārējo sadala divās 18 cm diametra apaļās silikona formās. Atstāj pa nakti atdzist, tad ievieto saldētavā.
Cepeškrāsni noregulē uz 175 °C un pagatavo pamatni. Olas ar cukuru sakuļ mīkstās putās (apmēram 10 minūtes). Izsijā un iecilā sausās sastāvdaļas. Maisa, līdz masa vienmērīga.
Mīklu sadala divās daļās. Ietauko kūkas formu 18 cm diametrā. Izmantojot silikona lāpstiņu, mīklu izklāj līdz pat formas apmalei. Katru no daļām cep krāsns vidējā daļā 18-20 minūtes. Atdzesē, tad izgāž no formas apvērstā veidā uz cepampapīra loksnes. Ļauj atdzist pilnībā.
Pagatavo krēmu. Olu baltumus ar cukuru ūdens peldē kuļot uzsilda līdz 65–70 °C vai, līdz cukurs izkusis. Lej virtuves kombaina traukā un puto, līdz bezē masa atdzisusi un stingra. Noslēgumā kuļot pievieno mazos gabaliņos sagrieztu sviestu. Pievieno arī vaniļas cukuru. Masu pilda dekorēšanas tūtiņā ar apaļu uzgali.
Kūkas salikšana. Abas pamatnes ar garu nazi pārgriež horizontāli uz pusēm. Vienu pamatnes daļu liek uz kūkas paliktņa, pārklāj ar ievārījumu un vienu no musa kārtām. Pāri klāj otru pamatnes daļu. Uz tās caur tūtiņu izspiež bezē un izlīdzina. Tad liek nākamo pamatnes kārtu un otru musa kārtu. Nobeigumā liek pēdējo pamatnes kārtu, to pārziež ar bezē krēmu. Kūku novieto ledusskapī uz 20 minūtēm. Gar kūkas malām no dekorēšanas tūtiņas izspiež nedaudz krēma, kuru izlīdzina, formējot kūkas sānus. Virspusi dekorē ar svaigām ogām un musa dekoriem.
Padoms: Ieteicams kūkai ļaut nostāvēties pirms pasniegšanas, lai visas garšas savilktos un pamatnes uzsūktu daļu no krēma mitruma.
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?
Piparkūkas
Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.
Ielūdz uz karstvīna svētkiem
Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.
Konditorejas izstrādājumi adventes laikam
Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.
Ziemassvētku saldumi
Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.
Saldās Ziemassvētku dāvanas
Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?
Ziemassvētku kūkas
Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.