Šokolādes un krējuma liķiera kēkss

8 porcijas

1,5 stundas

Atzīme (1 gab)

Sastāvdaļas

230 g sviesta istabas temperatūrā
250 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
50 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
150 g skābā krējuma
3 olas
1 tējkarote vaniļas cukura
220 g miltu
75 g kakao pulvera (ar kakao saturu vismaz 60 %)
1 tējkarote cepamā pulvera
1 tējkarote sodas
½ tējkarotes sāls
100 ml krējuma liķiera
80 ml espreso kafijas (atdzesētas)

Glazūrai
100 g tumšās šokolādes
100 ml saldā krējuma
2 ēdamkarotes neitrālas augu eļļas

dzērvenes pūdercukurā, granātābola sēkliņas, rozmarīns dekorēšanai

Instrukcijas

Noregulē cepeškrāsni uz 180 ºC.

Kēksa formu rūpīgi iesmērē ar sviestu tā, lai visas formas iedobītes ir noklātas ar plānu sviesta kārtu.

Lielā bļodā liek sviestu istabas temperatūrā, cukuru, muscovado cukuru, vaniļas cukuru un ar mikseri puto apmēram 5 minūtes, tad pievieno olas, skābo krējumu, sāli un visu saputo.
Sviesta un olu masā iesijā miltus, kakao, sodu, cepamo pulveri, un visu puto, līdz masa kļūst viendabīga. Pēdējos pievieno liķieri un kafiju, iemaisa. Mīklu liek sagatavotajā kēksa formā un cep 40 minūtes. Kad kēkss gatavs, izņem to no krāsns un ļauj atdzist 15 minūtes formā, tad to apgriež otrādi un izņem no kēksa formas. Ļauj atdzist pilnībā.

Pagatavo glazūru. Katliņā liek šokolādi, saldo krējumu un eļļu, uz mazas liesmas silda un maisa, līdz iegūta spīdīga glazūra. To pārlej āri kēksam un dekorē ar rozmarīna zariņiem, dzērvenēm vai granātābola sēkliņām. Pasniedz.

Autors: Līva Kārkla-Upeniece
Stils: Zane Tilaka un Līva Kārkla-Upeniece
Foto: Mareks Gaidamovičs

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Piparkūku siltumnīca

Piparkūkas

Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.

Karstvīna sours

Ielūdz uz karstvīna svētkiem

Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.

Ziemassvētku zvaigzne

Konditorejas izstrādājumi adventes laikam

Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.

Ziemassvētku saldumi

Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.

Saldās Ziemassvētku dāvanas

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?

Ziemassvētku kūkas

Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.