Pekanriekstu siera kūka

12 porcijas

2,5 stundas + 4 stundas ledusskapī

Atzīme (10 gab)

Sastāvdaļas

Pamatnei
270 g smilšu cepumu
100 g pekanriekstu
160 g sviesta

Krēmsiera kārtai
450 g krēmsiera
80 g Dansukker baltā cukura
110 g krējuma (ar vismaz 20 % tauku saturu)
2 olas
šķipsna sāls

Virskārtai
150 g Dansukker gaišā Muscovado cukura
150 g Dansukker Zeltainā cukura sīrupa
60 g sviesta
3 olas
60 ml saldā krējuma
šķipsna sāls
260 g pekanriekstu

Instrukcijas

Uzkarsē noregulē uz 180 ºC.

Kūkas formu 28 cm diametrā ar noņemamām malām izklāj ar cepamo papīru.

Cepumus un riekstus virtuves kombainā sasmalcina, pievieno izkausētu sviestu, un visu samaisa, līdz iegūta slapju smilšu konsistence. Masu ber kūkas formā un nopresē arī uz augšu gar formas malām. Cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad izņem no krāsns un nedaudz padzesē. Krāsns temperatūru samazina līdz 160 ºC.

Pagatavo siera kūkas kārtu. Bļodā ar mikseri sakuļ kopā krēmsieru, krējumu, cukuru un šķipsnu sāls. Kad iegūta viendabīga masa, pa vienai pievieno olas. Iegūto masu lej pāri cepumu kārtai un cep 40 minūtes.

Pagatavo riekstu kārtu. Nelielā katliņā liek muscovado cukuru, zeltaino sīrupu, sviestu un sāli. Masu karsē, visu laiku apmaisot, līdz karamele sāk burbuļot un cukurs izkusis. Karameli pārlej bļodā un atstāj atdzist. Uzmanīgi, karamele ir ļoti karsta! Citā bļodiņā sajauc olas un saldo krējumu. Pekanriekstus ne pārāk smalki sakapā. Kad karamele atdzisusi, tajā iemaisa olu masu, tad iemaisa riekstus.

Kad siera kūka cepusies 40 minūtes, izņem to no krāsns, uzmanīgi tai pāri kārto riekstus karamelē. Iespējams, ka nedaudz karameles paliks pāri – galvenais ir izmantot visus riekstus un vismaz pusi karameles.

Turpina kūku cept vēl 40–50 minūtes, līdz virskārta ir zeltaini brūna un kraukšķīga. Ja cepšanas laikā šķiet, ka kūkas malas pārāk strauji apbrūnē, kūku var pārklāt ar foliju.

Kad kūka izcepta, izņem to no krāsns un pilnībā atdzesē. Pirms pasniegšanas tā vismaz 4 stundas jānotur ledusskapī.

Autors: Līva Kārkla-Upeniece
Stils: Zane Tilaka un Līva Kārkla-Upeniece
Foto: Mareks Gaidamovičs

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Piparkūku siltumnīca

Piparkūkas

Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.

Karstvīna sours

Ielūdz uz karstvīna svētkiem

Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.

Ziemassvētku zvaigzne

Konditorejas izstrādājumi adventes laikam

Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.

Ziemassvētku saldumi

Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.

Saldās Ziemassvētku dāvanas

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?

Ziemassvētku kūkas

Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.