Dedzināta krēma saldējums tako laiviņās

Apdedzināts krēmīgs saldējums plānā, kraukšķīgā cepumu tako laiviņā, pārliets ar karameļu mērci. Izsmalcināts deserts, ja vēlies pārsteigt un iepriecināt svētku viesus.

1 litrs

Atzīme (3 gab)

Sastāvdaļas

Dedzinātā krēma saldējums
500 ml saldā krējuma 35 %
140 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
8 olas dzeltenumi
450 ml pilnpiena
50 g Dansukker Dzidrā vai glikozes sīrupa

Cepumu tako laiviņas
45 g mandeļu pārslu
45 g sviesta
45 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
45 ml saldā krējuma
45 g Dansukker Dzidrā vai glikozes sīrupa

Karameļu mērcei
120 g sviesta
1.5 g sāls
175 ml saldā krējuma
1/2 vaniļas pāksts
175 g Dansukker baltā cukurbiešu cukura
25 g Dansukker Dzidrā vai glikozes sīrupa

Ieteikumi pasniegšanai
Tako statīvs vai bļoda ar augstām malām, kurā izkārtot laiviņas.

Instrukcijas

Dedzinātā krēma saldējums
Saldējumu var pagatavot pat vairākas dienas iepriekš.

Cepeškrāsni noregulē uz 200 °C.

500 ml saldā krējuma lej karstumizturīgā traukā un karsē cepeškrāsnī apmēram stundu, līdz krējuma daudzums ir samazinājies uz pusi, Ik pēc 10 minūtēm krējumu apmaisa, lai karsējas vienmērīgi.

Cukuru ar olu dzeltenumiem viegli sakuļ.

Katliņā lej pienu, izkarsēto saldo krējumu un cukura sīrupu, uzvāra un tad tievā strūkliņā lej olu-cukura masā, nepatraukti putojot, lai verdošais šķidrums olu dzeltenumus izkarsētu lēnām, nevis sarecinātu strauji. Masu lej atpakaļ katliņā un uzkarsē līdz  83 °C. Esiet uzmanīgi, jo temperatūra nedrīkst pārsniegt  85 °C.

Tad saldējuma masu atdzesē līdz istabas temperatūrai, lej saldējuma mašīnā un sastrādā vai arī saldētavā atdzesē apmēram 5 stundas, ik pa laikam apmaisot. Tad saldējumu liek plastikāta dekorēšanas tūtiņā un novieto saldētavā. 

Mežģīņu tako laiviņas
Cepeškrāsni noregulē uz 170 °C.

Bļodā ber miltus un mandeļu pārslas. 

Katliņā uzkarsē sviestu, cukuru, saldo krējumu un cukura sīrupu līdz  115 °C. Pievieno sausās sastāvdaļas un izmaisa visu vijīgā masā. Atdzesē ledusskapī apmēram stundu.

Mīklu sadala 10 vienāda izmēra bumbiņās. Izkārto tās uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. Cepoties bumbiņas izplūdīs, tāpēc starp tām jāatstāj pietiekami vietas.

Cep aptuveni 10-12 minūtes, līdz cepumi zeltaini. 

Lai mežģīņu cepumus izveidotu tako formā, ierīkojiet, piemēram pāri izlietnei piemērotu garenas formas apaļu rullīti. Tas var būt kāds zupas kausiņa kāts vai tml. Ļaujiet mežģīņu cepumiem nedaudz atdzist un tad katru mežģīņu cepumu uzmanīgi ar lāpstiņu novieto uz rullīša, līdz tas atdzisis un sastindzis.

Karameļu mērce
Bļodiņā iesver sviestu un sāli un atliek malā. 

Katliņā iesver saldo krējumu un vaniļu un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Lielākā katlā iesver balto kristālisko cukuru un cukura sīrupu. To uzkarsē līdz 185 °C un noņem no plīts. Tievā strūkliņā, nepārtraukti maisot, verdošajā šķidrumā lej uzkarsēto saldo krējumu un pavāra vēl 5 minūtes.  

Karameles mērci lej traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi un atdzesē līdz 37 °C. 

Nobeigumā mērcē iemaisa sviestu un sāli un novieto ledusskapī. 

Tako salikšana
20 minūtes pirms salikšanas no saldētavas izņem plastikāta dekorēšanas tūtiņu ar saldējumu. Atsevišķā tūtiņā ielej arī karameļu mērci. Tako laiviņas izkārto uz statīva vai citā piemērotā traukā, ar atvērumu uz augšu. Vispirms laiviņas piepilda ar saldējumu, pēc tam ar karameļu mērci. 

Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?

Piparkūku siltumnīca

Piparkūkas

Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.

Karstvīna sours

Ielūdz uz karstvīna svētkiem

Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.

Ziemassvētku zvaigzne

Konditorejas izstrādājumi adventes laikam

Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.

Ziemassvētku saldumi

Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.

Saldās Ziemassvētku dāvanas

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?

Ziemassvētku kūkas

Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.