Sastāvdaļas
Mīklai
460 g kviešu miltu
240 ml silta piena
90 g Dansukker Jelgavas cukura
1 ēdamkarote dzidrā cukura sīrupa
100 ml eļļas
2 tējkarotes sausā rauga
šķipsniņa sāls
Pildījumam
160 g Dansukker Jelgavas cukura
170 g mīksta sviesta
2 ēdamkarotes malta kardamona
1 ēdamkarote citrona miziņu
100 g brūkleņu
nedaudz miltu mīklas rullēšanai
1 ola maizīšu apziešanai pirms cepšanas
Instrukcijas
Bļodā ber sauso raugu, pievieno cukura sīrupu un pienu, sastāvdaļas apmaisa, un raugu atstāj saziedēt 15 minūtes.
Bļodas saturam pievieno cukuru, miltus, eļļu un sāli. Masu samaisa un samīca ar rokām.
Gatavo mīklu saveļ bumbā, liek ar eļļu ietaukotā bļodā, to pārklāj ar tīru dvielīti, un mīklu atstāj uzrūgt siltā vietā apmēram 1 stundu.
Tikmēr pagatavo pildījumu. Bļodā sajauc sviestu, cukuru, kardamonu un citrona miziņas.
Uzrūgušo mīklu liek uz galda, kas apbērts ar miltiem, un izrullē apmēram 40 x 60 cm lielā taisnstūrī. To viscaur pārklāj ar pildījumu un brūklenēm.
Taisnstūri uz aci sadala trīs vienādās daļās, vienu no sānu malām pārloka uz vidu un otru – malējo malu pārloka pāri abām salocītajām.
Salocīto taisnstūri ar nazi sagriež desmit 3-3,5 cm biezās strēmelēs.
Katru mīklas strēmeli ar nazi sadala 3 plānākās vienāda izmēra strēmelēs, atstājot vienu galu nesagrieztu, sapin pīni un galu ierullē pie pīnes sākuma gala. Liek metāla mafinu pannā.
Sagatavotās maizītes atkārtoti uzraudzē apmēram 20 minūtes, tad apziež ar sakultu olu, liek līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 30-35 minūtes, līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.
Receptes autore: Ilze Prūse
Stils: Dagnija Vaivode
Foto: Māris Kiseļovs
Vēlies uzzināt ko vairāk par Nordic Sugar un mūsu produktiem un pakalpojumiem?
Piparkūkas
Vai ir kas vēl labāks par svaigi ceptu piparkūku smaržu? Jā, labāka ir vienīgi to garša. Piparkūkas var būt cietas un mīkstas, ar vai bez glazūras, kā mazas formiņas vai kā veselas mājiņas. Izlemiet paši, kādas vēlaties pagatavot.
Ielūdz uz karstvīna svētkiem
Ielūdzot uz karstvīna svētkiem ērti un vienkārši sapulcināsi draugus pirms Ziemassvētkiem. Dažreiz nemaz nevajag daudz, lai radītu patīkamu atmosfēru. Esam izvēlējušies dažas gardas receptes, kas sniegs iedvesmu dzērienu un uzkodu pagatavošanā.
Konditorejas izstrādājumi adventes laikam
Līdz ar pirmo adventi nāk arī Ziemassvētku noskaņa. Aizdedziet pirmo svecīti adventes vainagā, uzvāriet kafiju un cienājiet ar garšīgiem konditorejas izstrādājumiem. Gatavojiet jau iepriekš, lai svētku laikā ledusskapis jau būtu piepildīts ar dažādiem našķiem.
Ziemassvētku saldumi
Ziemassvētku saldumiem ir jābūt visu saldummīļu galdā. Liec svētku galdā mājās gatavotas krējuma un īrisa konfektes, pralinē un trifeles.
Saldās Ziemassvētku dāvanas
Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm?
Ziemassvētku kūkas
Ziemassvētku gardumu gatavošana vienmēr ir ļoti īpašs process. Tā ir īsta miera osta, kur tradīcijas, šķiet, vienmēr ir cieņā.